Online verlengen rijbewijs

Online verlengen rijbewijs

Online Verlenging rijbewijs | RDW erkend fotograaf

Online Verlenging rijbewijs | RDW erkend fotograaf

Via Atrend binnen 2 werkdagen uw rijbewijs verlengd in Zoetermeer en andere deelnemende gemeenten. Door het online aanvragen van uw rijbewijs kunt u uw nieuwe rijbewijs na twee werkdagen ophalen. Let op, voor het ophalen van uw nieuwe rijbewijs dient u wel een afspraak te maken bij de gemeente.

 1. Loop bij ons binnen zonder afspraak
 2. Wij maken uw officiële pasfoto
 3. U overhandigt uw rijbewijs
 4. Wij dienen voor u de aanvraag in
 5. U plaatst uw handtekening
 6. Binnen 10 minuten heeft u een mail van het RDW
 7. Haal uw nieuwe rijbewijs binnen 2 dagen op bij de gemeente (hiervoor maakt u wel een afsprak bij de gemeente)

Lees meer over digitaal verlengen op de website van het RDW.

Voordelen van uw rijbewijs online verlengen in Zoetermeer bij Artrend

 • Uw rijbewijs ligt met twee werkdagen voor u klaar bij de gemeente waar u bent ingeschreven (mits deze gemeente online verlengen toestaat).
 • Nog maar één keer naar het stadhuis.
 • Geen extra kosten voor spoedaanvraag bij de gemeente.
 • Binnenlopen zonder afspraak.

Afhalen kan tegenwoordig ook zonder afspraak bij de gemeente Zoetermeer (raadpleeg de website gemeente Zoetermeer voor de openingstijden).

Kom ik in aanmerking voor digitaal verlengen?

De voorwaarden van de RDW zijn as volgt:

 • U heeft een Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven bij een gemeente waar online verlengen mogelijk is.
 • U heeft de DigiD-app met ID-check. Hiervoor heeft u een Android smartphone versie 6.0 of hoger of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger nodig.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden, dan kunt u uw rijbewijs niet online verlengen. Ga dan naar de gemeente waar u staat ingeschreven.

Hoe verleng ik digitaal mijn rijbewijs?

Wanneer je je Nederlands rijbewijs moet verlengen en staat ingeschreven in een gemeente die deelneemt aan “Digitaal aanvragen rijbewijs”, dan kun je rechtstreeks via Artrend deze aanvraag indienen. U moet dus eerst bij ons een foto laten maken. Wij dienen de aanvraag direct in. Daarna is de aanvraag bij het RDW bekend.

Voor het afhalen van uw rijbewijs heeft u bij de gemeente Zoetermeer (tijdens de corona maatregelen) 2 opties:

Kom langs op dinsdag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. U moet zich melden bij gastvrouw/gastheer van het Stadhuis-Forum. Let op! Dit kan alléén voor het ophalen van een rijbewijs dat online via de RDW is aangevraagd. Of maak online een afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs (zie ‘Online regelen’). Bij het afhalen van uw rijbewijs moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.

U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW bekijken:

Rijbewijs online verlengen bij Artrend

Loop binnen zonder afspraak – wij maken een pasfoto – overhandig uw rijbewijs – wij dienen de aanvraag in – u plaatst de handtekening – met 10 minuten heeft u een mail van het RDW.

Waar lopen klanten tegenaan bij online verlengen rijbewijs?

Geef duidelijk aan dat u gebruik wilt maken van het online verlengen van uw rijbewijs. Wij krijgen ook klanten die hun aanvraag bij de gemeente doen. Vanwege de privacy wetgeving kunnen wij uw foto achteraf niet digitaal terughalen wanneer u bijvoorbeeld de volgende dag terugkomt. De ID check kan op dit moment alleen worden uitgevoerd met de DigiD app op de meest gebruikte smartphones met NFC-lezer. Als voorbeeld: de nog veel gebruikte iPhone 6 kan dit niet . Scan met uw DigiD app de gegevens die op de chip van uw ID kaart of paspoort staan. (Uw oude rijbewijs bevat geen chip)De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW controleert uw gegevens. Nadat u deze stappen hebt doorlopen kunt u met de DigiD app inloggen bij organisaties die extra privacygevoelige gegevens beheren. Controleer of u een telefoon heeft met een NFC lezer. Heeft u een Paspoort of ID kaart van na 14 november 2014? De klant logt in bij het RDW en krijgt de melding dat er nog geen foto en handtekening bekend zijn. Dat klopt. U bent nog niet bij een RDW erkend  fotograaf langs geweest om de aanvraag in te dienen. Wij sturen uw foto en handtekening direct digitaal door naar het RDW. In de meeste gevallen ontvangt u binnen 10 minuten een mail van het RDW met een link om uw rijbewijs verlenging online aan te vragen. Dit kunt u op uw gemakt thuis doen.

De ID-check lukt niet

 • Sluit de DIGID app en open deze opnieuw.
 • Ga na of de NFC-lezer op uw telefoon is ingeschakeld. (Let op: NFC staat standaard aan op iPhones)
 • Leg uw telefoon met de achterkant op uw identiteitsbewijs. Verschuif eventueel uw telefoon over uw identiteitsbewijs totdat er verbinding is.
 • Probeer de bovenstaande handeling ook in uw hand.
 • Heeft u een beschermhoesje om uw telefoon? Verwijder dit en probeer het nog een keer.

Heeft u een Samsung telefoon en staat deze in spaarstand? Schakel deze uit, sluit de DigiD app af en open het opnieuw.

Andere redenen waarom het niet lukt:

 • NFC-lezer is kapot.
 • Het huidige rijbewijs is van voor 14 november 2014.
 • Identiteitsbewijs is niet meer geldig.
 • Paspoort is afgegeven door een ambassade/consulaat. Dit reisdocument staat niet geregistreerd in de Registratie Niet-Ingezetenen.
 • Voor het afhalen van uw rijbewijs heeft u bij de gemeente Zoetermeer (tijdens de corona maatregelen) 2 opties:Kom langs op dinsdag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. U moet zich melden bij gastvrouw/gastheer van het Stadhuis-Forum. Let op! Dit kan alléén voor het ophalen van een rijbewijs dat online via de RDW is aangevraagd. Of maak online een afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs (zie ‘Online regelen’). Bij het afhalen van uw rijbewijs moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Hoe werkt het proces van online verlengen van mijn rijbewijs?

Controleer de volgende onderdelen:

 • U kunt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aanvragen. (Bij 70+ en beroepsmatig is de gezondheidsverklaring akkoord. Bij 75+ is de medische keuring akkoord).
 • U staat ingeschreven bij een gemeente waar online verlengen mogelijk is.
 • U heeft een geldig paspoort, *rijbewijs (na 14-11-2014) of identiteitskaart met een chip. 
  Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten tegenwoordig een chip. *Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
 • Uw mobiele telefoon (van uzelf of van iemand anders) moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. 
  Deze telefoons beschikken over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.

Uw Telefoon is niet geschikt voor de ID-check?

Heeft uw telefoon geen NFC-lezer en kunt u daardoor geen ID-check uitvoeren?  Met de CheckID app van DigiD kan iemand anders u daarbij helpen.

 1. Installeer en activeer de DigiD app op uw eigen telefoon (sla de ID check over wanneer uw telefoon geen NFC lezer heeft)
 2. Vraag iemand in uw directe omgeving de CheckID app te downloaden.De CheckID app is te downloaden via Google Play of via de App Store.
 3. De persoon die u helpt downloadt de CheckID app.
 4. Open uw eigen DigiD app.
 5. De persoon die u helpt, opent de CheckID app.
 6. Druk op start in uw DigiD app.
 7. Voer de code die in uw DigiD app verschijnt in op de CheckID app.
 8. Scan met de DigiD app de QR-code die in de CheckID app verschijnt.
 9. Bevestig in de DigiD app dat u de eenmalige ID-check wilt uitvoeren.
 10. Voer de pincode van uw DigiD app in.
 11. Plaats uw identiteitsbewijs achter de telefoon met de CheckID app en druk op ‘Start scannen’.
 12. De CheckID app maakt een beveiligde verbinding met DigiD en voegt de ID-check toe aan uw DigiD app.

In uw DigiD app onder instellingen ziet u een groen vinkje bij de ID-check staan. De ID-check is gelukt.