Restauratie

Olieverfschilderij restaureren, tekeningen herstellen

Het herstellen van een beschadigd of verkleurd schilderij of een krijttekening is de specialiteit van Artrend Lijstenmakerij & Kunsthandel. Wij restaureren werken tot in het buitenland.

Onderzoek

Na een eerste onderzoek en vaststellen van de conditie komt er – in overleg met u – een plan voor de behandeling. Is er verkleuring, is er schade, welke plekken gaan we precies bijwerken? Welke materialen zijn nodig en wat zijn uw keuzemogelijken? Hieruit volgt een opgave van de kosten die u kunt verwachten en een behandeling zoals u die heeft afgesproken.

Schilderij schoonmaken en reinigen

Conserveren en herstellen

Door de jaren heen kan een schilderij gaan verkleuren. Allerlei deeltjes in de lucht kunnen zich aan de het doek of paneel hechten en het op den duur aantasten: alleen het oppervlak of zelfs de vernislaag. De vernislaag van oudere schilderingen verkleurt en wordt ook vuil en ‘bruinig’ door bijvoorbeeld (oude) rookaanslag.

Vernis

Bij het schoonmaken van de vernislaag wordt de vernislaag handmatig verwijderd met de daarvoor bestemde middelen. De onderlaag mag daarbij niet beschadigd worden en dit maakt het schoonmaken tot tijdrovend en specialistisch werk.

Technieken

Oppervlaktereiniging kan met verschillende technieken en materialen: van een droge kwast met een speciaal poeder tot een natte spons met een reinigingsmiddel.

Kleuren

Na het het aanbrengen van een nieuwe laag vernis is het schilderij weer helder en springen de kleuren van het doek – met alles wat de maker er u ooit mee heeft willen zeggen.

Retoucheren of terug schilderen

Retoucheren is het inschilderen of terug schilderen van een beschadigd vlak of detail. Dit is na reparatie van scheuren in doek of papier altijd noodzakelijk. Kleine of zelfs een groter stuk van het werk wordt in dezelfde kleurstelling ‘onzichtbaar’ hersteld. Zo ‘onzichtbaar’ dat het weer gezien mag worden!

Verflaag herstellen

Het herstellen van de verflaag gebeurt over het algemeen met een klein penseel en heeft als doel beschadigingen of missende delen terug te brengen. Ontbrekende gedeelten of bepaalde details kunnen handmatig terug geschilderd worden. Ook wanneer er grotere delen missen schildert de restaurateur het volledig in de stijl en het kleurenpalet terug. Heel zichtbaar en toch onzichtbaar.


Schilderijlijst restaureren

Een schilderijlijst draagt bij aan de uitstraling van het werk en het gevoel dat u er bij krijgt. Het is jammer als een beschadigde lijst afbreuk doet aan uw schilderij. Er zijn vele mogelijkheden om uw lijst te herstellen en het werk weer in volle glorie te kunnen tonen. Wij kunnen u de verschillende oplossingen het beste tonen als u het werk meeneemt. Dan kunt u het met eigen ogen zien en de beste keuze maken. Informeer bij Artrend Lijstenmakerij en Kunsthandel!